Składniki
Przygotowanie
Gnocchi
Gotujemy ziemniaki ze skórką na miękko. Obieramy i ubijamy na gładką masę bez grudek. Dodajemy mąkę i sól, lekko zagniatamy. Wbijamy jajko i zagniatamy elastycznie ciasto.
Zawijamy ciasto w cienki rulon i kroimy na kawałki o długości ok. 2 cm. Każdy kawałek przyciskamy lekko widelcem, aby kluski stały się na wpół płaskie i gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Tuż przed podaniem dobrze odsączamy i wrzucamy do ziołowego purée.
Ziołowe purée
Miksujemy dowolne zioła z oliwą w malakserze. Możemy użyć na przykład natki pietruszki, bazylii lub szczypiorku.
Sos ponzu
Do garnka wlewamy sos sojowy, sok z limonki i ocet ryżowy, podgrzewamy i dodajemy masło, ubijając wszystko na jednolitą masę.
Tuż przed podaniem doprawiamy solą, dodajemy śmietankę i kawior.
Dorsz
Posypujemy filety z dorsza solą gruboziarnistą i zostawiamy na 10 minut. Płuczemy zimną wodą i osuszamy na papierowym ręczniku.
Smażymy dorsza z jednej strony na maśle i wysokogatunkowym oleju do smażenia.
Podajemy z gnocchi, orzechami nerkowca, karczochami i sosem ponzu.