Przejdź do treści głównej
Przepisy

Smażony dorsz z boczkiem

Dorsz z boczkiem, ziemniakami i concassé z pomidorów tołatwe i smaczne danie. Zarówno rybę, jak i ziemniaki pieczemy w piekarniku. Daje nam to możliwość przygotowania concassé w trakcie pieczenia ryby.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŁatwy
Ocena3/5

Składniki

Przygotowanie

  • Nastawiamy piekarnik na 200°C.

  • Kroimy dorsza na porcje, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy solą i pieprzem.

  • Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut.

  • Kroimy boczek na kawałki i smażymy na chrupko na suchej patelni.

Ziemniaki z piekarnika

  • Ziemniaki skrobiemy, myjemy, osuszamy i kroimy na pół.

  • Maczamy w oleju i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

  • Posypujemy odrobiną soli i pieprzu i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut.

Concassé z pomidorów

  • Odsączamy pomidory i siekamy szczypiorek.

  • Mieszamy pomidory ze szczypiorkiem i oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Dorsza podajemy z boczkiem, ziemniakami z piekarnika i concassé z pomidorów.