Składniki
Przygotowanie
Nastawiamy piekarnik na 200°C.
Kroimy dorsza na porcje, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, przyprawiamy solą i pieprzem.
Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut.
Kroimy boczek na kawałki i smażymy na chrupko na suchej patelni.
Ziemniaki z piekarnika
Ziemniaki skrobiemy, myjemy, osuszamy i kroimy na pół.
Maczamy w oleju i układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Posypujemy odrobiną soli i pieprzu i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut.
Concassé z pomidorów
Odsączamy pomidory i siekamy szczypiorek.
Mieszamy pomidory ze szczypiorkiem i oliwą, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Dorsza podajemy z boczkiem, ziemniakami z piekarnika i concassé z pomidorów.