Składniki
Przygotowanie
Dorsza pokroić na równe kawałki. Każdy kawałek przekroić na dwa cienkie filety.
Między dwa filety włożyć ser i szynkę, przycisnąć.
Rybę obtoczyć w mące połączonej z solą i pieprzem.
Smażyć na złoto na patelni z dodatkiem masła i oleju – około 3 minut z każdej strony.
Warzywna salsa
Cebulę i kabaczek pokroić w drobną kostkę.
Pomidory zblanszować: przeciąć skórkę na krzyż w górnej części, włożyć do wrzącej wody na kilka minut, po czym od razu przełożyć do zimnej wody. Z pomidorów usunąć skórę i nasiona, pokroić w małą kostkę.
Cebulę, kabaczek i pomidory podgrzać na oleju.
Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Pod koniec wmieszać posiekaną natkę pietruszki.
Dorsza podawać z warzywną salsą i ugotowanymi ziemniakami.