Przejdź do treści głównej
Przepisy

Smażony dorsz z warzywną salsą

Smażony dorsz nadziewany serem i wędzoną szynką to pyszne danie. Można podać z warzywną salsą własnej roboty i ugotowanymi ziemniakami.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŁatwy

Składniki

Przygotowanie

  • Dorsza pokroić na równe kawałki. Każdy kawałek przekroić na dwa cienkie filety.

  • Między dwa filety włożyć ser i szynkę, przycisnąć.

  • Rybę obtoczyć w mące połączonej z solą i pieprzem.

  • Smażyć na złoto na patelni z dodatkiem masła i oleju – około 3 minut z każdej strony.

Warzywna salsa

  • Cebulę i kabaczek pokroić w drobną kostkę.

  • Pomidory zblanszować: przeciąć skórkę na krzyż w górnej części, włożyć do wrzącej wody na kilka minut, po czym od razu przełożyć do zimnej wody. Z pomidorów usunąć skórę i nasiona, pokroić w małą kostkę.

  • Cebulę, kabaczek i pomidory podgrzać na oleju.

  • Dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku.

  • Pod koniec wmieszać posiekaną natkę pietruszki.

Dorsza podawać z warzywną salsą i ugotowanymi ziemniakami.