Zupa rybna z owocami morza wg przepisu Marit Bjørgen

Zupa rybna z owocami morza wg przepisu Marit Bjørgen

Zupa rybna z owocami morza Marit Bjørgen z małżami, krewetkami, łososiem i dorszem ma niezwykłe walory smakowe. Podawaj ją gorącą gościom, to danie zwycięzców.

Trudny Średni
Oceń 1 5 2,5

Składniki

Liczba porcji

Podawać z

Sposób

  • Pokroić łososia i dorsza na kawałki.

  • Oczyścić małże i sprawdzić, czy wszystkie skorupy są zamknięte. Wyrzucić nieszczelne.

  • Ugotować małże, odcedzić i zachować wywar.

  • Wyjąć zawartość ze skorup małży i oczyścić krewetki.

  • Posiekać czosnek, selera, imbir i chili, rozbić trawę cytrynową i podzielić ją na kawałki.

  • Usmażyć  jarzyny na oliwie, na małym ogniu, dodać wywar z małży i wywar rybny, zagotować.

  • Dodać créme fraîche i śmietanę, gotować zupę przez kilka minut

  • Pokroić cebulę, marchewkę i seler na kawałki, a szczypiorek na plasterki

  • Wyjąć z zupy trawę cytrynową.

  • Dodać do zupy marchew i seler, gotować przez ok. minutę, w zależności od wielkości kawałków  warzyw.

  • Dodać łososia, dorsza i cebulę ze szczypiorkiem, zagotować.

  • Dodać małże i krewetki, doprawić solą i pieprzem.

Podawać z chlebem razowym.

Wskazówka: jeśli nie masz skoncentrowanego wywaru z ryby możesz użyć bulionu rybnego.