
Zupa rybna z owocami morza wg przepisu Marit Bjørgen
Zupa rybna z owocami morza Marit Bjørgen z małżami, krewetkami, łososiem i dorszem ma niezwykłe walory smakowe. Podawaj ją gorącą gościom, to danie zwycięzców.
Składniki
Podawać z
Sposób
Pokroić łososia i dorsza na kawałki.
Oczyścić małże i sprawdzić, czy wszystkie skorupy są zamknięte. Wyrzucić nieszczelne.
Ugotować małże, odcedzić i zachować wywar.
Wyjąć zawartość ze skorup małży i oczyścić krewetki.
Posiekać czosnek, selera, imbir i chili, rozbić trawę cytrynową i podzielić ją na kawałki.
Usmażyć jarzyny na oliwie, na małym ogniu, dodać wywar z małży i wywar rybny, zagotować.
Dodać créme fraîche i śmietanę, gotować zupę przez kilka minut
Pokroić cebulę, marchewkę i seler na kawałki, a szczypiorek na plasterki
Wyjąć z zupy trawę cytrynową.
Dodać do zupy marchew i seler, gotować przez ok. minutę, w zależności od wielkości kawałków warzyw.
Dodać łososia, dorsza i cebulę ze szczypiorkiem, zagotować.
Dodać małże i krewetki, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z chlebem razowym.
Wskazówka: jeśli nie masz skoncentrowanego wywaru z ryby możesz użyć bulionu rybnego.