Przejdź do treści głównej
Przepisy

Zupa z ziemniaków i pora z pieczonym dorszem

Zupa z płatkami pieczonego dorsza to danie proste ale smaczne. Ten zdrowy przepis zaimponuje każdemu.

Czas gotowania20-30 min
Poziom trudnościŁatwy
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 100 °C.

  • Dorsza ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać solą i pieprzem.

  • Polać drobno pokrojonym czosnkiem, wymieszanym z oliwą.

  • Piec około 10 minut, do momentu, kiedy przy lekkim naciśnięciu ryba rozdziela się na cząstki.

  • Wyjąć z piekarnika i podzielić na cząstki.

     Zupa

  • Ziemniaki i pora pokroić na kawałki i gotować w wywarze rybnym, aż będą miękkie.

  • Zmiksować w blenderze dodając śmietanę crème fraîche do uzyskania konsystencji kremowej zupy.

  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Do zupy dodać cząstki dorsza, posypać szczypiorkiem; podawać z chlebem.