Przejdź do treści głównej
Przepisy

Halibut na sposób azjatycki

Halibut nadaje się do ciekawych azjatyckich kompozycji z imbirem, chili i trawą cytrynową. Smaczna zupa, którą można zaserwować przyjaciołom lub dobry świąteczny obiad dla rodziny.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŚredni
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Pokroić filet na kostki i obsmażyć szybko na oleju na patelni.

  • Rozgnieść w moździerzu nasiona kolendry,  trawę cytrynową i listki limonki. Zetrzeć świeży imbir.

  • Wyjąć nasiona z papryczki chili i ją posiekać razem z szalotką i czosnkiem.

  • Pokroić na kawałki marchew, selera i małe cebulki.

  • Rozgrzać w rondlu olej kukurydziany, wsypać rozgniecione nasiona kolendry, trawę cytrynową, listki limonki, imbir, chili, szalotkę i czosnek.

  • Podsmażyć przez ok.5 minut nie rumieniąc.

  • Dodać bulion rybny i mleko kokosowe, doprawić sokiem z limonki i curry madras.

  • Przecedzić zupę, zagotować ją, dodać marchew, cebulki i seler.

  • Dodać kostki halibuta, kiedy jarzyny zmiękną i gotować przez 3-4 minuty.

Natychmiast podawać.

Wskazówka: w tym przepisie można też wykorzystać inną białą rybę, np. dorsza, czy czarniaka.