Składniki
Przygotowanie
Pokroić filet na kostki i obsmażyć szybko na oleju na patelni.
Rozgnieść w moździerzu nasiona kolendry, trawę cytrynową i listki limonki. Zetrzeć świeży imbir.
Wyjąć nasiona z papryczki chili i ją posiekać razem z szalotką i czosnkiem.
Pokroić na kawałki marchew, selera i małe cebulki.
Rozgrzać w rondlu olej kukurydziany, wsypać rozgniecione nasiona kolendry, trawę cytrynową, listki limonki, imbir, chili, szalotkę i czosnek.
Podsmażyć przez ok.5 minut nie rumieniąc.
Dodać bulion rybny i mleko kokosowe, doprawić sokiem z limonki i curry madras.
Przecedzić zupę, zagotować ją, dodać marchew, cebulki i seler.
Dodać kostki halibuta, kiedy jarzyny zmiękną i gotować przez 3-4 minuty.
Natychmiast podawać.
Wskazówka: w tym przepisie można też wykorzystać inną białą rybę, np. dorsza, czy czarniaka.