Składniki
Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 220
o C.Oczyścić i umyć halibuta
Dobrze oskrobać skórę i ponacinać ją na kwadraty, tak jak pokazano na zdjęciu.
Posmarować halibuta sokiem z cytryny i sporą ilością oliwy.
Posypać solą i mieszanką pieprzu.
Położyć rybę na papierze do pieczenia w piekarniku i piec go przez 20-45 minut, w zależności od wielkości.
Masło pietruszkowe
Roztrzepać masło w temperaturze pokojowej tak, by napowietrzyło się.
Natkę i czosnek rozetrzeć w blenderze na purée, dodając stopniowo oleju słonecznikowego.
Zetrzeć parmezan i dodać do zmiksowanej pietruszki.
Dobrze rozmieszać zmiksowaną pietruszkę z masłem, doprawić solą i pieprzem.
Uformować masło z dodatkami tak, by powstał niewielki wałek, zawinąć go w papier do pieczenia i odłożyć do lodówki, żeby stężało przed podaniem.
Podawać halibuta z masłem pietruszkowym, ziemniakami i sosem, który powstał w czasie pieczenia ryby.