Halibut  ze świeżymi jarzynami

Halibut ze świeżymi jarzynami

Halibut należy do naszych najszlachetniejszych ryb i ze świeżymi, zielonymi jarzynami przyrządzisz z niego odświętny posiłek, który na pewno będzie smakował twoim gościom.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sos

Podawać z

Sposób

  • Pokroić halibuta na porcje i oprószyć go solą i pieprzem.

  • Włożyć porcje do głębokiej patelni i zalać oliwą, tak by pokryła kawałki ryby.

  • Rozgrzać oliwę do 70oC, użyć termometru do pieczenia.

  • Ryba powinna pozostać w tej temperaturze przez ok.5 minut.

Sos maślany

  • Zagotować ocet winny i wygotować go do ok. jednej trzeciej objętości

  • Dodać śmietankę kremową i zagotować.

  • Zdjąć rondel z ognia i roztrzepać w nim zimne, podzielone na małe kawałki masło. Sos nie może zagotować się w trakcie dodawania masła, bo będzie za rzadki.

  • Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekany szczypior.

Dodatki

  • Oczyścić szparagi, usmażyć na oliwie i maśle przez ok.2 minuty. Doprawić solą i pieprzem.

  • Ugotować zielony groszek w wodzie z odrobiną masła, soli i pieprzu przez ok. 2 minuty.

  • Zamoczyć rzeżuchę w odrobinie oliwki.

Podawać halibuta z sosem maślanym, szparagami, groszkiem i rzeżuchą.