Halibut marynowany w zalewie escabeche

Halibut marynowany w zalewie escabeche

Marynata escabeche jest sposobem konserwowania owoców morza i jarzyn. W tym przepisie, marynujemy halibuta, otrzymując wspaniałą przystawkę lub pomysł na przekąskę tapas.

Trudny Trudny
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Marynata

Aîoli

Podawać z

Sposób

  • Rozgrzać piekarnik do 180oC.

  • Posypać filety obficie solą morską. Pozostawić je na 20 minut, a potem opłukać w zimnej wodzie i delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

  • Usunąć skórę i ości, pokroić filety na małe, równe kostki.

  • Wysmarować formę żaroodporną oliwą i włożyć do niej kawałki halibuta, pozostawiając trochę odstępu pomiędzy nimi.

Marynata

  • Pokroić marchewki, chili, cebulę i czosnek na cienkie plasterki.

  • Dodać do marynaty wszystkie składniki, umieścić je w rondlu i zagotować.

  • Zalać kawałki halibuta wrzącą marynatą i pozostawić naczynie do wystudzenia. Ryba będzie gotowa, kiedy wystygnie.

Aïoli

  • Ugotować ziemniaka i rozgnieść go na purée, dodać majonez, posiekany czosnek i szafran.

  • Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Dodatki

  • Pokroić bagietkę na cienkie kromki. Pokropić je oliwą i upiec w piekarniku przez ok.8 minut.

  • Ostudzić bagietkę na papierze kuchennym.

  • Położyć trochę aïoli na każdą kromkę, kawałek halibuta, nieco cebuli, marchewki i chili.