Przejdź do treści głównej
Przepisy

Halibut na parze z ziemniakami po szwedzku

Podaj halibuta na parze z dobrym sosem z buraków, jarzyn w glazurze waniliowej, z ziemniakami po szwedzku. Eleganckie i smaczne danie na specjalne okazje.

Czas gotowaniaPonad 60 min.
Poziom trudnościTrudny

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 180oC.

  • Pokroić halibuta na porcje.

  • Rozmieszać zimną wodę z solą, włożyć kawałki halibuta do zalewy i pozostawić je przez ok. 10 minut.

  • Osuszyć rybę papierowym ręcznikiem.

  • Ugotować rybę na parze w naczyniu do ryby, przez ok. 10 minut.

  • Można także przyrządzić rybę w gorącej wodzie, tuż poniżej temperatury wrzenia przez ok.10 minut.  Należy pilnować, by woda nie zagotowała się, bo ryba będzie sucha.

Sos z buraków

  • Obrać i drobno pokroić buraki i krótko je przesmażyć na oleju.

  • Dodać białe wino i wygotować je do połowy.

  • Wlać wywar z ryby i gotować, aż buraczki zmiękną, przez ok. 5 minut.

  • Zagęścić  sos skrobią kukurydzianą, według przepisu na opakowaniu.

  • Dodać masło, pomału mieszając. Sos nie powinien się zagotować po dodaniu masła.

  • Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.

Jarzyny w glazurze

  • Obrać i pokroić jarzyny w słupki.

  • Wyjąć z laski wanilii nasiona.

  • Zmieszać w rondlu nasiona wanilii z masłem, cukrem i sokiem z cytryny, zagotować.

  • Dodać pokrojoną marchewkę i przez chwilę pogotować.

  • Dodać rzepę i gotować, aż jarzyny zmiękną.

  • Doprawić pieprzem i solą.

Ziemniaki po szwedzku

  •  Pokroić ziemniaki na cienkie plasterki nie przecinając ich do końca, tak by na dole nadal były połączone.

  • Położyć ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je roztopionym masłem.

  • Wstawić blachę do piekarnika i piec ziemniaki przez 30-40 minut.

  • Co 10 minut smarować ziemniaki roztopionym masłem.

  • Wyjąć ziemniaki z piekarnika i posypać je solą i pieprzem.

Halibuta na parze podawać  z sosem z buraków, jarzynami w glazurze i ziemniakami po szwedzku.