Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180
o C.Pokroić halibuta na porcje.
Rozmieszać zimną wodę z solą, włożyć kawałki halibuta do zalewy i pozostawić je przez ok. 10 minut.
Osuszyć rybę papierowym ręcznikiem.
Ugotować rybę na parze w naczyniu do ryby, przez ok. 10 minut.
Można także przyrządzić rybę w gorącej wodzie, tuż poniżej temperatury wrzenia przez ok.10 minut. Należy pilnować, by woda nie zagotowała się, bo ryba będzie sucha.
Sos z buraków
Obrać i drobno pokroić buraki i krótko je przesmażyć na oleju.
Dodać białe wino i wygotować je do połowy.
Wlać wywar z ryby i gotować, aż buraczki zmiękną, przez ok. 5 minut.
Zagęścić sos skrobią kukurydzianą, według przepisu na opakowaniu.
Dodać masło, pomału mieszając. Sos nie powinien się zagotować po dodaniu masła.
Doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
Jarzyny w glazurze
Obrać i pokroić jarzyny w słupki.
Wyjąć z laski wanilii nasiona.
Zmieszać w rondlu nasiona wanilii z masłem, cukrem i sokiem z cytryny, zagotować.
Dodać pokrojoną marchewkę i przez chwilę pogotować.
Dodać rzepę i gotować, aż jarzyny zmiękną.
Doprawić pieprzem i solą.
Ziemniaki po szwedzku
Pokroić ziemniaki na cienkie plasterki nie przecinając ich do końca, tak by na dole nadal były połączone.
Położyć ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je roztopionym masłem.
Wstawić blachę do piekarnika i piec ziemniaki przez 30-40 minut.
Co 10 minut smarować ziemniaki roztopionym masłem.
Wyjąć ziemniaki z piekarnika i posypać je solą i pieprzem.
Halibuta na parze podawać z sosem z buraków, jarzynami w glazurze i ziemniakami po szwedzku.