Składniki
Przygotowanie
Pokroić filet na porcje.
Położyć po listku szałwii na każdej porcji ryby, podzielić plastry szynki na dwie części owinąć je wokół ryby
Usmażyć rybę na średnio rozgrzanym maśle, tak by była soczysta ale usmażona, ok.2 minuty z każdej strony. Czas smażenia zależy od grubości filetów.
Można użyć termometru do pieczenia, ryba jest gotowa, kiedy ma wewnątrz 50
o C.
Sos parmezanowy
Posiekać szalotkę i zeszklić ją lekko na maśle.
Dodać białe wino i listki szałwii i gotować aż wywar zredukuje się do około jednej czwartej.
Wlać śmietankę kremową i gotować sos na małym ogniu przez ok. 5 minut.
Dodać tarty parmezan tuż przed podaniem.
Doprawić solą i pieprzem.
Podawać rybę z sosem parmezanowym, groszkiem cukrowym i ziemniakami.