Składniki
Przygotowanie
Pokroić halibuta na porcje.
Rozmieszać sól w wodzie i włożyć halibuta na ok. 20 minut do zalewy.
Osuszyć rybę papierowym ręcznikiem, posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Zagotować wodę i włożyć do niej kawałki ryby, po kilku minutach zmniejszyć temperaturę. Bardzo ważne jest, by woda nie zagotowała się, bo inaczej ryba będzie sucha.
Pozostawić rybę w wywarze przez 8-12 minut w zależności od grubości porcji.
Podzielić szparagi na połówki i pokroić kapustę w cienkie paski.
Do rondla wlać trochę wody i dodać masło, zagotować, włożyć szparagi i całe marchewki. Poddusić przez ok. 2 minuty.
Dołożyć kapustę i inne jarzyny, zakryć garnek pokrywką i poddusić, aż jarzyny zmiękną.
Sos holenderski
Roztrzepać żółtka.
Wlać do rondla ocet jabłkowy i gotować, aż prawie cały wyparuje.
Dodać wodę i wymieszać z żółtkami.
Roztrzepywać parującą wodę przez 4-8 minut, aż żółtka zgęstnieją.
Dodać stopniowo, stopione, sklarowane masło. Jeśli sos będzie za gęsty lub rozwarstwia się, można dodać trochę letniej wody.
Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Dodatki
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie.
Dodać masło i posiekaną natkę pietruszki.
Podawać halibuta z uduszonymi na maśle jarzynami, sosem holenderskim i ziemniakami z pietruszką.
Wskazówka: Użyj grubych filetów, które można pokroić na równe kawałki. Grubość jest ważna dla zachowania soczystości ryby po pokrojeniu.