Halibut z serem i anchois

Halibut z serem i anchois

To będzie prawdziwie świąteczny obiad z soczystym halibutem. Podaj wspaniałego pieczonego halibuta z serem i anchois z domową sałatką polaną dressingiem.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sałatka

Sos

Sposób

  • Rozgrzać piekarnik do 200oC.

  • Pokroić halibuta na porcje i wyłożyć je na blachę pokrytą papierem do pieczenia.

Przybranie

  • Posiekać anchois i dokładnie wymieszać z masłem o temperaturze pokojowej, bułką tartą i tartym serem.

  • Rozsmarować mieszankę równomiernie na kawałkach halibuta i zapiec przez ok.20 minut w piekarniku. Potrawa powinna mieć wewnętrzną temperaturę 52oC.

Sałatka

  • Pokroić czerwoną cebulę na cienkie plasterki, podzielić pomidorki cherry na połówki i porwać sałatę.

  • Pokroić chleb w kostkę i obtoczyć w oliwie i posiekanym koperku.

  • Usmażyć na patelni kostki chleba tak, by były złociste i chrupiące.

  • Zmieszać razem czerwoną cebulę, pomidorki cherry, sałatę i kostki usmażonego chleba.

Dressing

  • Rozmieszać żółtka, musztardę, anchois i czosnek w blenderze, ucierając na gładką masę.

  • Dodawać, mieszając, po kropli oleju sojowego. Z czasem, kiedy mieszanka zgęstnieje można dolewać olej strumieniem.

  • Na koniec należy domieszać créme fraîche

Podawać pieczonego halibuta z sałatą polaną dressingiem.