Składniki
Przygotowanie
Halibuta pokroić w kostkę.
Dodać sól do wody, włożyć kawałki halibuta do zalewy solnej i pozostawić je tam na ok.10 minut.
Wyjąć filety z wody, opłukać i dobrze osuszyć papierem
Posiekać chili i kolendrę, zmieszać je z sosem sojowym i nasionami sezamu.
Przełożyć kostki halibuta do tej marynaty i pozostawić je w niej na 2-3 godziny, a następnie wylać marynatę.
Zetrzeć na paski cebulę, selera, rzodkiew i marchew.
Usmażyć halibuta na oleju w ciepłym woku przez ok.2 minuty, wyjąć go i nie pozwolić, by wystygnął.
Podsmażyć w woku, przez ok.30 sekund cebulę, selera i rzodkiew.
Dodać marchew, szpinak, kiełki fasoli i szybko podsmażyć przez 1-2 minuty.
Dodać do wywaru rybnego, zagotować go i ewentualnie zaciągnąć skrobią kukurydzianą.
Doprawić sos sosem sojowym, natką i odrobiną soli.
Włożyć rybę z powrotem na patelnię.
Podawać z ryżem jaśminowym, sosem sojowym i słodkim sosem chili.