Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200
o C.Pokroić halibuta na równe porcje i włożyć je do wysmarowanej tłuszczem żaroodpornej formy skórą do dołu.
Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z pomarańczy, polać sokiem filety i posypać je skórką i solą. Odstawić rybę na ok. 30 minut.
Rozdzielić masło na kawałki ryby, zakryć folią aluminiową i upiec, aż będzie prawie gotowa przez ok. 10 minut. Jeśli używasz termometru do pieczenia, temperatura w środku potrawy powinna wynieść 45 stopni.
Sałatka
Podzielić ogórek na połówki, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
Obrać pomarańczę i pokroić ósemki pomarańczy w kostkę.
Posiekać czerwoną cebulę, pociąć sałatę i grubo pokroić pietruszkę.
Zmieszać razem wszystkie składniki sałatki.
Dressing
Uprażyć orzechy na suchej patelni i rozkruszyć je palcami na spore kawałki.
Zmieszać razem ocet jabłkowy, miód i oliwę. Doprawić solą i pieprzem.
Sałatę posypać orzechami i polać dressingiem.
Krem chrzanowy
Ubić na sztywno créme fraîche, zetrzeć chrzan na drobnej tarce, wymieszać z musztardą i posiekanym szczypiorkiem.
Doprawić krem sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Podawać halibuta z sałatą, kremem chrzanowym i gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.