Składniki
Przygotowanie
Nastawić piekarnik na 180
o C.Oczyścić skórę halibuta, posypać mięso solą i pozostawić na 5-10 minut.
Opłukać sól, dobrze osuszyć rybę i pokroić ją na porcje.
Zrumienić rybę od strony skóry przez ok. 5 minut na maśle.
Obrócić rybę i smażyć przez około minutę z drugiej strony.
Sos jagodowy
Gotować jagody w bulionie mięsnym przez ok. godzinę, aż rosół nabierze smaku jagód.
Przecedzić i wygotować sos do około połowy objętości.
Ziemniaki pieczone w soli
Wyszorować i osuszyć ziemniaki, włożyć je do żaroodpornej formy ze sporą ilością soli morskiej na dnie.
Posypać ziemniaki solą i piec je w piekarniku aż będą miękkie, przez ok.30 minut, w zależności od ich wielkości.
Przed podaniem, odsypać nadmiar soli.
Duszone kurki
Pokroić kurki na mniejsze kawałki, posiekać szalotkę i usmażyć na złoto na maśle.
Dodać białego wina i sok z cytryny i prawie wygotować.
Dodać śmietanę i poddusić kurki aż zgęstnieją.
Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Przed podaniem wymieszać z posiekanym szczypiorkiem.
Podawać rybę z sosem jagodowym, ziemniakami pieczonymi w soli i duszonymi kurkami.