Pieczony halibut z orzeszkami pinii

Pieczony halibut z orzeszkami pinii

Halibut znakomicie nadaje się na bożonarodzeniowy stół. Halibut piecze się w piekarniku, a ty w tym czasie przygotowujesz purée z ziemniaków migdałowych i wykańczasz potrawę  prażonymi orzeszkami pinii.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Purée ziemniaczane

Soy butter

Broccoli purée

Sposób

  • Rozgrzać piekarnik do 150oC.

  • Posolić rybę grubą solą i zostawić na 5 minut.

  • Spłukać sol zimną wodą, osuszyć filety papierowym ręcznikiem.

  • Włożyć pomidorki cherry do natłuszczonej, żaroodpornej formy, dodać starty czosnek, trochę soli i cukru i piec w piekarniku przez około 15 minut.

  • Uprażyć orzeszki piniowe na suchej patelni.

  • Pokroić filety na porcje i położyć je na wyłożonej papierem do pieczenia, blasze. Piec w piekarniku przez 8-12 minut.

Purée z ziemniaków migdałowych

  • Obrać i ugotować ziemniaki migdałowe w wodzie bez soli.

  • Odlać wodę i odparować ziemniaki.

  • Zmiksować ziemniaki z dodatkiem masła i dobrze wymieszać.

  • Dodać mleko  do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji, doprawić solą i pieprzem.

Masło klarowane z sosem sojowym

  • Rozgrzać masło w rondelku i zdjąć łyżką pianę. Kiedy masło zacznie brązowieć, przecedza się je do innego rondla, pozostawiając brązowy osad.

  • Dodać  szalotkę, sos sojowy, skórkę z cytryny.

Delikatne brokuły

  • Podzielić brokuły na różyczki i  podgotować w wodzie.

  • Odlać wodę i podsmażyć brokuły na oliwie z dodatkiem soku z cytryny.

  • Doprawić solą.

Podawać halibuta z orzeszkami pinii, pomidorkami cherry, purée z ziemniaków migdałowych i klarowanym masłem.