Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180
o C.Posiekać zioła, chili i czosnek, pokroić cebulę ze szczypiorem na plasterki. Rozmieszać z solą, rozłożyć na filetach i zawinąć. Najlepiej użyć wykałaczek do spięcia roladek.
Roladki posypać z wierzchu ziołami i włożyć je do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Ewentualnie wsadzić termometr do ich najgrubszej części.
Upiec halibuta w piekarniku na dolnej kratce przez ok. 10 minut lub do momentu, kiedy termometr wskaże 50 stopni.
Marchewki
Wycisnąć sok z pomarańczy i posiekać rozmaryn.
Stopić masło w garnuszku, dodać do niego miód, sok z pomarańczy i rozmaryn.
Dodać marchewki i poddusić je, aż zmiękną.
Przed podaniem, posypać solą i pieprzem.
Podawać roladki z pomarańczowymi marchewkami i ziemniakami upieczonymi w piekarniku.