Przejdź do treści głównej
Przepisy

Makrela marynowana w soku z limonki

Z makreli zrobisz wspaniałą sałatkę  typu ceviche, z marynowanej w cytrusach ryby. Wypróbuj tę potrawę z marynowanymi w soku z limonki filetami makreli, jako przystawkę do potraw z grilla.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Włożyć makrelę do zamrażalnika na 1 dobę.

  • Wyjąć rybę z zamrażarki, posypać grubą solą i zostawić, aby na wpół rozmarzła.

  • Rozdzielić płaty makreli na talerze.

  • Posiekać imbir.

  • Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z limonek

  • Rozmieszać sok z limonek z otartą skórką i imbirem, oliwą, czerwonym pieprzem i polać nim płaty makreli.

  • Pozostawić na 10 minut przed podaniem, by ryba nabrała smaku.

  • Przybrać sałatą i natką pietruszki.

Podawać z chlebem.