Składniki
Przygotowanie
-
Oczyścić muszle i sprawdzić, czy wszystkie są zamknięte. Wyrzucić te, które mogą być otwarte.
-
Pokroić żabnicę na porcje i oczyścić homarce.
-
Pokroić grubo cebulę, posiekać chili i uprażyć je na oliwie do chwili, kiedy cebula zmięknie, ok. 5 minut.
-
Dodać pomidory z puszki i poddusić przez 1-2 minuty.
-
Dodać wody i gotować na małym ogniu przez 4-5 minut.
-
Dodać do sosu małże i żabnicę, gotować do chwili, kiedy małże się otworzą.
-
Doprawić solą i pieprzem.
-
Włożyć do zupy krewetki.
-
Uprażyć orzechy na suchej patelni, rozgnieść je w moździerzu lub mikserze z czosnkiem, anyżkiem i pietruszką.
-
Dodać trochę wody, by wyszło purée.
-
Pomieszać ostrożnie otrzymane purée z potrawą, jeśli to konieczne, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z chlebem.