Hiszpański kociołek rybny

Hiszpański kociołek rybny

Ta pełna smaku zupa rybna zawiera zarówno małże, żabnicę, homarce i krewetki. Podajesz ją z chlebem. Po hiszpańsku, ta potrawa nazywa się Zarzuela.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Podawać z

Sposób

  • Oczyścić muszle i sprawdzić, czy wszystkie są zamknięte. Wyrzucić te, które mogą być otwarte.

  • Pokroić żabnicę na porcje i oczyścić homarce.

  • Pokroić grubo cebulę, posiekać chili i uprażyć je na oliwie do chwili, kiedy cebula zmięknie, ok. 5 minut.

  • Dodać pomidory z puszki i poddusić przez 1-2 minuty.

  • Dodać wody i gotować na małym ogniu przez 4-5 minut.

  • Dodać do sosu małże i żabnicę, gotować do chwili, kiedy małże się otworzą.

  • Doprawić solą i pieprzem.

  • Włożyć do zupy krewetki.

  • Uprażyć orzechy na suchej patelni, rozgnieść je w moździerzu lub mikserze z czosnkiem, anyżkiem i pietruszką.

  • Dodać  trochę wody, by wyszło purée.

  • Pomieszać ostrożnie otrzymane purée z potrawą, jeśli to konieczne, doprawić solą i pieprzem.

Podawać z chlebem.