Zupa krem z małży

Zupa krem z małży

Może następnym razem, kiedy zaprosisz gości, poczęstujesz ich zupą z małży? Ta potrawa, choć prosta w przygotowaniu, na pewno zrobi na nich wrażenie.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Podawać z

Sposób

  • Należy oczyścić muszle i sprawdzić, czy wszystkie są zamknięte. Wyrzucić te, które mogą być otwarte.

  • Marchew i selera pokroić w małą kostkę.

  • Oberwać ostrożnie listki z gałązek natki.

  • Zagotować wino z kostką bulionu, dodać warzywa, gałązki natki i małże, zakryć garnek pokrywką i gotować małże do czasu, aż się otworzą, ok. 4 minuty.

  • Wyjąć małże łyżką cedzakową i wyjąć ich zawartość.

  • Zmiksować warzywa w rosole i przecedzić wywar. Zagotować wywar ze śmietaną, doprawić go pieprzem Cayenne i solą.

  • Włożyć  małże do zupy.

Zupę podawać na podgrzanych talerzach, posypaną posiekanymi listkami pietruszki, serwować z chlebem.

Wskazówka: Można zachować kilka muszelek i użyć ich do ozdobienia gotowej zupy