Składniki
Przygotowanie
Należy oczyścić muszle i sprawdzić, czy wszystkie są zamknięte. Wyrzucić te, które mogą być otwarte.
Marchew i selera pokroić w małą kostkę.
Oberwać ostrożnie listki z gałązek natki.
Zagotować wino z kostką bulionu, dodać warzywa, gałązki natki i małże, zakryć garnek pokrywką i gotować małże do czasu, aż się otworzą, ok. 4 minuty.
Wyjąć małże łyżką cedzakową i wyjąć ich zawartość.
Zmiksować warzywa w rosole i przecedzić wywar. Zagotować wywar ze śmietaną, doprawić go pieprzem Cayenne i solą.
Włożyć małże do zupy.
Zupę podawać na podgrzanych talerzach, posypaną posiekanymi listkami pietruszki, serwować z chlebem.
Wskazówka: Można zachować kilka muszelek i użyć ich do ozdobienia gotowej zupy