Składniki
Przygotowanie
Filet z łososia płuczemy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy go na 4 porcje.
Oprószamy solą, pieprzem i wędzoną papryką. Odstawiamy do lodówki na 15 minut.
Pomidory obieramy ze skórki, przekrawamy i pozbawiamy wodnistego miąższu.
Następnie kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną drobno cebulę i natkę pietruszki.
Całość doprawiamy olejem wymieszanym z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Łososia układamy na grillu skórą do dołu. Pieczemy ok. 4 minut i delikatnie przekładamy łopatką na drugą stronę na 1-2 minuty.
Równocześnie grillujemy pieczywo tostowe i plasterki sera.
Na zgrillowanych kromkach chleba układamy salsę.
Całość przykrywamy zgrillowanym serem.
Serwujemy z upieczonym łososiem norweskim.