Przejdź do treści głównej
Przepisy

Grillowany łosoś norweski na sposób azjatycki

Grillowanie łososia na sposób azjatycki to idealna propozycja, która zaskoczy twoich przyjaciół podczas wspólnego pikniku.

Czas gotowania40-50 min
Poziom trudnościŁatwy

Składniki

Przygotowanie

  • Przygotowujemy marynatę: sos sojowy mieszamy z sosem rybnym, drobno startym imbirem, posiekanymi papryczkami chili oraz z sokiem z limonki.

  • Łososia norweskiego płuczemy, delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na 4 porcje. Następnie wkładamy go do marynaty.

  • Po godzinie wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku.

  • Łososia grillujemy po ok. 3-4 minuty z każdej strony.  Przed podaniem – panierujemy lub posypujemy białym sezamem.

  • Pora myjemy, usuwamy zielone części, przecinamy na pół. Skrapiamy olejem ryżowym i pozostałą marynatą. Grillujemy.