Przejdź do treści głównej
Przepisy

Grillowany łosoś norweski z czerwoną sałatką i puree z pietruszki

Ciekawa wariacja na temat klasycznego dania. W prosty sposób możemy urozmaicić pieczonego łososia, podając go z kolorową i smaczną wiosenną sałatką.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Filet z łososia płuczemy, osuszamy. Skórę gęsto nacinamy. Rybę posypujemy solą oraz białym pieprzem.

  • Od strony skóry grillujemy przez ok. 4 minuty, przekładamy na drugą stronę i i grillujemy jeszcze przez ok 2 minuty.

  • Kapustę szatkujemy w cienkie paski, dodajemy pokrojoną paprykę, liście kolendry, natkę pietruszki i koperek.

  • Oliwę łączymy z sokiem z limonki i dodajemy do sałatki, doprawiamy solą, szczyptą cukru.

  • Przygotowujemy puree: pietruszkę obieramy i gotujemy  w mleku, następnie miękką miksujemy i łączymy z miodem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.