Przejdź do treści głównej
Przepisy

Grillowany łosoś norweski z surówką z białej kapusty z dodatkiem marchwi i chrzanu

Kolorowa kompozycja z warzyw i grillowanego łososia norweskiego. Lekkie danie idealne na letnie upały.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościŁatwy

Składniki

Przygotowanie

  • Filet z łososia norweskiego płuczemy i delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy go na 4 porcje.

  • Nacieramy olejem, oprószamy solą, a następnie wraz z gałązkami tymianku zawijamy w pergamin i pieczemy na grillu przez ok. 10-12 minut, nigdy na bezpośrednio na ogniu.

  • Papilotów z łososiem nie należy odwracać na drugą stronę.

  • 4 marchewki dokładnie myjemy, przecinamy wzdłuż, nacieramy olejem i grillujemy.

  • Kapustę szatkujemy. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach 1 marchew.

  • Warzywa mieszkamy z chrzanem, majonezem i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

  • Na koniec posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.

Łososia serwujemy z surówką oraz grillowanymi marchewkami.