Przejdź do treści głównej
Przepisy

Grillowany łosoś z mizerią

Czasami to dodatki nadają smak potrawie.  Dzięki temu przepisowi dowiecie się, jak zrobić mizerię lub sałatkę ziemniaczaną do grillowanego łososia. 

Czas gotowania20-30 min
Poziom trudnościŚredni
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Kroimy łososia na porcje, smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.

  • Następnie skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy estragonem.

  • Grillujemy łososia skórą do dołu ok. 4 minuty, odwracamy i grillujemy jeszcze dwie minuty z drugiej strony.

Mizeria

  • Kroimy ogórki na cienkie plasterki.

  • Ocet winny mieszamy z cukrem i łączymy z oliwą.

  • Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z plasterkami ogórków.

Sałatka ziemniaczana

  • Gotujemy ziemniaki na miękko w nieosolonej wodzie, schładzamy i obieramy.

  • Kroimy ziemniaki na mniejsze kawałki, kroimy rzodkiewkę na plasterki, a czerwoną cebulę na paski i siekamy koperek.

  • Wkładamy ziemniaki, rzodkiewkę, cebulę, koperek i szpinak do jednego naczynia.

  • Mieszamy śmietanę, majonez, starty chrzan i  doprawiamy do smaku.

  • Wlewamy sos do miski z warzywami i starannie mieszamy.

Grillowanego łososia podajemy z mizerią i sałatką ziemniaczaną.