Składniki
Przygotowanie
Kroimy łososia na porcje, smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem.
Następnie skraplamy sokiem z cytryny i posypujemy estragonem.
Grillujemy łososia skórą do dołu ok. 4 minuty, odwracamy i grillujemy jeszcze dwie minuty z drugiej strony.
Mizeria
Kroimy ogórki na cienkie plasterki.
Ocet winny mieszamy z cukrem i łączymy z oliwą.
Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z plasterkami ogórków.
Sałatka ziemniaczana
Gotujemy ziemniaki na miękko w nieosolonej wodzie, schładzamy i obieramy.
Kroimy ziemniaki na mniejsze kawałki, kroimy rzodkiewkę na plasterki, a czerwoną cebulę na paski i siekamy koperek.
Wkładamy ziemniaki, rzodkiewkę, cebulę, koperek i szpinak do jednego naczynia.
Mieszamy śmietanę, majonez, starty chrzan i doprawiamy do smaku.
Wlewamy sos do miski z warzywami i starannie mieszamy.
Grillowanego łososia podajemy z mizerią i sałatką ziemniaczaną.