Krem z kalafiora z pomarańczą i łososiem norweskim

Krem z kalafiora z pomarańczą i łososiem norweskim

Pożywna i sycąca zupa idealnie rozgrzewające w jesienne wieczory.

Trudny Łatwy
Oceń 1 5 3,2

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Filet z łososia na godzinę wkładamy do zamrażalnika. Następnie ostrym nożem kroimy go na cienkie płatki.

  • W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę masła i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Smażymy przez 3 minuty.

  • Kalafiora kroimy na różyczki, wyrzucamy zbyt twarde części łodyg.

  • Dodajemy do cebuli, zalewamy mlekiem i taką ilością przegotowanej wody, aby przykryła zawartość garnka.

  • Doprawiamy solą i gotujemy około 25-30 minut, do całkowitej miękkości kalafiora.

  • W czasie gotowania zupy wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy cukier i na wolnym ogniu redukujemy o połowę.

  • Gorący krem miksujemy blenderem, dodając kawałki topionego sera i pomarańczowy sos. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy więcej przegotowanej wody.

  • Ustawiamy garnek na ogniu, dorzucamy kawałki łososia i pozwalamy jej się zagotować.

Serwujemy polane kroplą dobrej oliwy, świeżo mielonym pieprzem i posypane startym na drobnych oczkach sparzonym brokułem.