Przejdź do treści głównej
Przepisy

Krem ziemniaczany z pulpetami z łososia norweskiego

Kremowa zupa na bazie rybnego bulionu, ziemniaków i pulpetów z łososia norweskiego. Wspaniale smakuje i rozgrzewa w chłodniejsze dni.

Czas gotowania40-50 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Z zakupionego łososia wykrawamy najładniejszą część – filet.

  • Z okrawków oraz selera i pietruszki gotujemy bulion.

  • Filet z łososia drobno siekamy, jeżeli lubimy zdecydowany smak – dodajemy posiekanego wędzonego łososia norweskiego, następnie koperek, sól i pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę.

  • Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy sok z cytryny, podlewamy bulionem i dusimy do miękkości.

  • Całość miksujemy. Kiedy uzyskamy gładki krem, doprawiamy go śmietaną.

  • Z mięsa łososia norweskiego formujemy niewielkie pulpety i dodajemy do zupy.

  • Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.

  • Zupę posypujemy świeżym koperkiem.