Przejdź do treści głównej
Przepisy

Letnie tabule z grillowanym łososiem norweskim

Tabule z łososiem to doskonały pomysł na letnie danie. Połączenie smaku ziół, warzyw i soczystych gruszek sprawdzi się podczas letnich pikników za miastem.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŁatwy

Składniki

Przygotowanie

  • Kuskus zalewamy wodą mineralną, tak żeby 1 cm wody wystawał nad kaszę. Odstawiamy na 20 min., żeby kasza dobrze napęczniała. Doprawiamy solą i pieprzem.

  • Wszystkie warzywa marynowane  i świeże drobno kroimy i łączymy z kuskusem, następnie dodajemy kostki gruszki.

  • Ścieramy skórkę oraz wyciskamy sok z 1 cytryny. Dodajemy do tabule.

  • Danie doprawiamy oliwą oraz posiekanymi ziołami Food&Joy, wymienionym w składnikach – po garści.

  • Filet z łososia norweskiego kroimy w plastry. Oprószamy solą i pieprzem. Możemy delikatnie posmarować olejem. Krótko grillujemy.

  • Kubeczek kwaśnej śmietany łączymy z 2-3 łyżkami chrzanu.  

Łososia serwujemy z tabule oraz bukietem sałat, skropionych oliwą i sokiem z cytryny. Sos chrzanowy podajemy osobno.