Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 °C.
Sok wyciśnięty z cytryny i limonki zmieszać z miodem, musztardą i mieloną papryką. Doprawić do smaku pieprzem.
Filet z łososia norweskiego posolić. Umieścić w żaroodpornym naczyniu nasmarowanym tłuszczem. Rybę zalać marynatą.
Piec około 8 minut.
Sałatka z kaszy kuskus
Kuskus ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Dodać masło, lekko wymieszać widelcem.
Do ciepłego kuskusu dodać mrożony groszek. Odstawić na chwilę, aby groszek się podgrzał.
Czerwoną cebulę pokroić na cienkie plasterki, sałatę porwać na mniejsze kawałki. Cebulę i sałatę wymieszać z kuskusem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać sporo oliwy z oliwek.
Wskazówka: Łosoś norweski jest pyszny, jeśli nie do końca się dogotuje – po wyjęciu z piekarnika powinien być w środku lekko surowy.