Przejdź do treści głównej
Przepisy

Marynowany łosoś norweski z sałatką z kaszą kuskus

Przepis na filet z łososia norweskiego w domowej marynacie z miodem i musztardą Dijon. Podawać z sałatką z kaszy kuskus i oto mamy na stole świeży i zdrowy obiad.

Czas gotowania20 min.
Poziom trudnościŁatwy

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 200 °C.

  • Sok wyciśnięty z cytryny i limonki zmieszać z miodem, musztardą i mieloną papryką. Doprawić do smaku pieprzem.

  • Filet z łososia norweskiego posolić. Umieścić w żaroodpornym naczyniu nasmarowanym tłuszczem. Rybę zalać marynatą.

  • Piec około 8 minut.

Sałatka z kaszy kuskus

  • Kuskus ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

  • Dodać masło, lekko wymieszać widelcem.

  • Do ciepłego kuskusu dodać mrożony groszek. Odstawić na chwilę, aby groszek się podgrzał.

  • Czerwoną cebulę pokroić na cienkie plasterki, sałatę porwać na mniejsze kawałki. Cebulę i sałatę wymieszać z kuskusem. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać sporo oliwy z oliwek.

Wskazówka: Łosoś norweski jest pyszny, jeśli nie do końca się dogotuje – po wyjęciu z piekarnika powinien być w środku lekko surowy.