Przejdź do treści głównej
Przepisy

Mini burgery z łososiem i tzatziki

Każdy posiłek staje się wyjątkowy, jeżeli przyrządzamy go od podstaw. Wypróbuj przepis na małe burgery z łososia i tzatziki. Można je podgrzewać na grillu.

Czas gotowaniaPonad 60 min.
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 220 °C.

  • Łososia pokroić na mniejsze kawałki, następnie zmiksować w malakserze.

  • Dodać curry, sól, mąkę ziemniaczaną, drobno pokrojoną paprykę chili oraz natkę pietruszki.

  • Dodać jajko i mleko, ostrożnie wymieszać.

  • Usmażyć na próbę małego burgera; masę doprawić w miarę potrzeby.

  • Formować małe burgery przy pomocy łyżeczki; smażyć na złoto na patelni z małą ilością oleju, około 2 minut z każdej strony. 

Bułki do burgerów

  • Wymieszać suche składniki na bułki.

  • Podgrzać wodę do 37 °C, dodać olej.

  • Drożdże rozpuścić w wodzie. Po trochu dosypywać suche składniki; wyrabiać do utworzenia zwartego ciasta.

  • Odstawić na około 30 minut.

  • Formować niewielkie bułeczki, każdą nieco spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • Odstawić jeszcze na 10 minut.

  • Bułeczki posmarować rozwodnionym mlekiem, posypać sezamem. Piec około 15 minut. 

Tzatziki

  • Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Umieścić na sitku, posypać solą; pozostawić na godzinę do odsączenia.

  • Zetrzeć czosnek, wymieszać z ogórkiem i jogurtem.

  • Doprawić solą i pieprzem do smaku.

  • Umyć sałatę i pomidora; pomidora pokroić w cienkie plastry.

Sposób podawania

Burgery podawać z sosem tzatziki, liśćmi sałaty i plastrami pomidora.

Wskazówka: Burgery z łososiem można przynieść na przyjęcie z grillem. Podgrzewa się je tylko 2-3 minuty z każdej strony.