Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 220 °C.
Łososia pokroić na mniejsze kawałki, następnie zmiksować w malakserze.
Dodać curry, sól, mąkę ziemniaczaną, drobno pokrojoną paprykę chili oraz natkę pietruszki.
Dodać jajko i mleko, ostrożnie wymieszać.
Usmażyć na próbę małego burgera; masę doprawić w miarę potrzeby.
Formować małe burgery przy pomocy łyżeczki; smażyć na złoto na patelni z małą ilością oleju, około 2 minut z każdej strony.
Bułki do burgerów
Wymieszać suche składniki na bułki.
Podgrzać wodę do 37 °C, dodać olej.
Drożdże rozpuścić w wodzie. Po trochu dosypywać suche składniki; wyrabiać do utworzenia zwartego ciasta.
Odstawić na około 30 minut.
Formować niewielkie bułeczki, każdą nieco spłaszczyć i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić jeszcze na 10 minut.
Bułeczki posmarować rozwodnionym mlekiem, posypać sezamem. Piec około 15 minut.
Tzatziki
Ogórek obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Umieścić na sitku, posypać solą; pozostawić na godzinę do odsączenia.
Zetrzeć czosnek, wymieszać z ogórkiem i jogurtem.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Umyć sałatę i pomidora; pomidora pokroić w cienkie plastry.
Sposób podawania
Burgery podawać z sosem tzatziki, liśćmi sałaty i plastrami pomidora.
Wskazówka: Burgery z łososiem można przynieść na przyjęcie z grillem. Podgrzewa się je tylko 2-3 minuty z każdej strony.