Składniki
Przygotowanie
Łososia norweskiego pokroić na porcje. Rozgrzać piekarnik do 200 °C.
Cebulę pokroić w piórka, paprykę na kawałki, a pora, marchew i kabaczek na plasterki.
W misce wymieszać olej z ziołami i warzywami, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Skropić warzywa kilkoma łyżkami wody, a na wierzchu ułożyć kawałki łososia. Posolić i popieprzyć; naczynie przykryć folią aluminiową.
Włożyć do piekarnika na środkowy poziom i piec około 20 minut.
Czas pieczenia łososia norweskiego zależy od temperatury wewnątrz ryby przed pieczeniem. Może ona się różnić w zależności od tego, czy rybę wyjęto prosto z lodówki, czy była niedawno rozmrażana lub też czy przed przygotowaniem miała temperaturę pokojową.Przed podaniem udekorować kilkoma łyżkami kwaśnej śmietany.
Do tej potrawy można dodawać różne warzywa; warto też podać ją ze słodkim sosem chili, sosem sojowym lub sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodatkowy smak wydobędą zioła takie jak szczypiorek, natka pietruszki czy koperek.
Wskazówka: Przed przygotowaniem warzyw ustawić na ogniu garnek z wodą. Gdy woda się zagotuje, wrzucić pokrojone warzywa na 1 minutę, a dopiero potem przełożyć do naczynia żaroodpornego.