Łosoś norweski przyrządzony w folii z warzywami
Prosty sposób na przyrządzenie łososia norweskiego – wszystko w jednej paczuszce. Można piec w piekarniku lub smażyć na grillu. Jeśli ktoś lubi wędrówki i wycieczki, może także przygotować to danie na ognisku. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 C.
Filet z łososia norweskiego pokroić na cztery kawałki tej samej wielkości. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry.
Dymkę pokroić na cienkie krążki, czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w paseczki, a pomidora na plastry. Nieco śmietany crème fraîche rozsmarować na folii aluminiowej, ułożyć na niej warzywa. Doprawić solą i pieprzem.
Na każdym kawałku folii umieścić jeden kawałek łososia norweskiego, posolić i popieprzyć. Resztę crème fraîche podzielić pomiędzy wszystkie kawałki.
Każdy kawałek zawinąć w folię, ułożyć brzegami do góry na blasze do pieczenia.
Rybę piec około 15 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż będzie całkowicie upieczona.
Łososia w folii można również smażyć na grillu.