Łosoś norweski przyrządzony w folii z warzywami
Prosty sposób na przyrządzenie łososia norweskiego – wszystko w jednej paczuszce. Można piec w piekarniku lub smażyć na grillu. Jeśli ktoś lubi wędrówki i wycieczki, może także przygotować to danie na ognisku. Smacznego!
Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 180 C. 
- Filet z łososia norweskiego pokroić na cztery kawałki tej samej wielkości. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry. 
- Dymkę pokroić na cienkie krążki, czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w paseczki, a pomidora na plastry. Nieco śmietany crème fraîche rozsmarować na folii aluminiowej, ułożyć na niej warzywa. Doprawić solą i pieprzem. 
- Na każdym kawałku folii umieścić jeden kawałek łososia norweskiego, posolić i popieprzyć. Resztę crème fraîche podzielić pomiędzy wszystkie kawałki. 
- Każdy kawałek zawinąć w folię, ułożyć brzegami do góry na blasze do pieczenia. 
- Rybę piec około 15 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż będzie całkowicie upieczona. 
- Łososia w folii można również smażyć na grillu.