Przejdź do treści głównej
Przepisy

Łosoś norweski przyrządzony w folii z warzywami

Prosty sposób na przyrządzenie łososia norweskiego – wszystko w jednej paczuszce. Można piec w piekarniku lub smażyć na grillu. Jeśli ktoś lubi wędrówki i wycieczki, może także przygotować to danie na ognisku. Smacznego!

Czas gotowania20-30 min
Poziom trudnościŁatwy
Ocena4/5

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 180 C.

  • Filet z łososia norweskiego pokroić na cztery kawałki tej samej wielkości. Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plastry.

  • Dymkę pokroić na cienkie krążki, czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w paseczki, a pomidora na plastry. Nieco śmietany crème fraîche rozsmarować na folii aluminiowej, ułożyć na niej warzywa. Doprawić solą i pieprzem.

  • Na każdym kawałku folii umieścić jeden kawałek łososia norweskiego, posolić i popieprzyć. Resztę crème fraîche podzielić pomiędzy wszystkie kawałki.

  • Każdy kawałek zawinąć w folię, ułożyć brzegami do góry na blasze do pieczenia.

  • Rybę piec około 15 minut na środkowym poziomie piekarnika, aż będzie całkowicie upieczona.

  • Łososia w folii można również smażyć na grillu.