Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 110 °C.
- Pomidory piec z oliwą, odrobiną cukru, soli i startym czosnkiem około 15 minut.
- Bakłażana, pokroić na plastry.
- Usmażyć po obu stronach na złoto z dodatkiem oliwy.
- Fileta z łososia norweskiego pokroić na porcje.
- Posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i sezamem. Usmażyć po obu stronach na małym płomieniu.
- Fasolkę gotować w lekko osolonej wodzie, uważając, by się nie rozgotowała.
- Odcedzić, wymieszać z niewielką ilością masła, posypać solą.
Jajka w koszulkach
- Do białego octu winnego wbijać po jednym jajku; każde trzymać przez 5 minut. Ocet zetnie zewnętrzną część białka.
- Zagotować wodę, zamieszać i włożyć jajka.
- Gotować około 3 minut; żółtka powinny być miękkie.
- Przełożyć jajka do lodowatej wody; wyjąć, osuszyć. Obtoczyć w mące, białku jajka i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć zapanierowane jajka, aż będą złote. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.