Przejdź do treści głównej
Przepisy

Łosoś norweski smażony z sezamem

Norweski łosoś panierowany w ziarnach sezamu to fantastyczny obiad. Zaprośmy znajomych i zaserwujmy łososia norweskiego z jajkami w koszulkach z dodatkiem warzyw.

Czas gotowania50-60 min
Poziom trudnościTrudny

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 110 °C.
  • Pomidory piec z oliwą, odrobiną cukru, soli i startym czosnkiem około 15 minut.
  • Bakłażana, pokroić na plastry.
  • Usmażyć po obu stronach na złoto z dodatkiem oliwy.
  • Fileta z łososia norweskiego pokroić na porcje.
  • Posypać solą, świeżo zmielonym pieprzem i sezamem. Usmażyć po obu stronach na małym płomieniu.
  • Fasolkę gotować w lekko osolonej wodzie, uważając, by się nie rozgotowała.
  • Odcedzić, wymieszać z niewielką ilością masła, posypać solą.

Jajka w koszulkach

  • Do białego octu winnego wbijać po jednym jajku; każde trzymać przez 5 minut. Ocet zetnie zewnętrzną część białka.
  • Zagotować wodę, zamieszać i włożyć jajka.
  • Gotować około 3 minut; żółtka powinny być miękkie.
  • Przełożyć jajka do lodowatej wody; wyjąć, osuszyć. Obtoczyć w mące, białku jajka i bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć zapanierowane jajka, aż będą złote. Przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.