Składniki
Przygotowanie
Opłukany i osuszony papierowym ręcznikiem filet z łososia norweskiego obsmażamy na patelni z posiekanymi ząbkami czosnku, a następnie wystudzamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy.
Układamy na nim filet z łososia i całość zamykamy, zlepiając boki.
Ciasto nakłuwamy, smarujemy rozbełtanym jajkiem i pieczemy w piekarniku w 180°C przez ok. 25 minut.
Po upieczeniu dzielimy na 4 części i układamy na talerzu z sałatą.
Do oliwy dodajemy miód, sok z cytryny i odrobinę pieprzu.
Całość roztrzepujemy trzepaczką i skrapiamy dressingiem mix sałat oraz łososia.
Serek Ricotta rozrabiamy z posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki; doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy obok łososia w cieście.