Składniki
Przygotowanie
Łososia pokroić na porcje, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Przygotować trzy miseczki. W jednej połączyć mąkę, sól i pieprz; w drugiej roztrzepać jajko; w trzeciej połączyć bułkę tartą z sezamem.
Obtoczyć łososia kolejno w mące, jajku i bułce z sezamem.
Panierowaną rybę pozostawić na kilka minut na suchej powierzchni, aby panierka dobrze przyległa.
Smażyć na oleju na średnim ogniu, około 2 minut z każdej strony.
Por
Pora dobrze umyć i zostawić na sitku do odsączenia.
Pokroić na cienkie krążki; smażyć na maśle przez 2 minuty. Nie dopuścić, by zrobił się brązowy.
Dodać śmietankę, smażyć jeszcze 2-3 minuty.
Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Łososia podawać z porem w śmietanie i ugotowanymi ziemniakami.