Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
- Łososia pokroić na odpowiednie porcje i umieścić w naczyniu do pieczenia.
- Skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny, oliwą; posypać tartą skórką cytrynową. Lekko posolić i popieprzyć.
- Piec 10-12 minut.
Sałatka
- Dymkę pokroić na plasterki, a jabłka w paseczki. Poszatkować sałatę.
- Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę i wyjąć miąższ łyżką.
- Awokado posiekać na kawałeczki i zmieszać z jabłkiem i sałatą.
Dressing
- Wymieszać sok z cytryny, oliwę i sól morską, dodać do sałatki.
Łososia podawać z sałatką i gotowanym ryżem.
Wskazówka: Urozmaicimy potrawę, jeżeli cytrynę (sok i skórkę) zastąpimy pomarańczą.