Składniki
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
 - Łososia pokroić na odpowiednie porcje i umieścić w naczyniu do pieczenia.
 - Skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny, oliwą; posypać tartą skórką cytrynową. Lekko posolić i popieprzyć.
 - Piec 10-12 minut.
 
Sałatka
- Dymkę pokroić na plasterki, a jabłka w paseczki. Poszatkować sałatę.
 - Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę i wyjąć miąższ łyżką.
 - Awokado posiekać na kawałeczki i zmieszać z jabłkiem i sałatą.
 
Dressing
- Wymieszać sok z cytryny, oliwę i sól morską, dodać do sałatki.
 
Łososia podawać z sałatką i gotowanym ryżem.
Wskazówka: Urozmaicimy potrawę, jeżeli cytrynę (sok i skórkę) zastąpimy pomarańczą.