Przejdź do treści głównej
Przepisy

Łosoś pieczony z cytryną

Ciekawa potrawa z łososia doprawionego cytryną i sosem sojowym. Podawać z ryżem i sałatką z awokado, jabłkiem i dymką.

Czas gotowania20-30 min
Poziom trudnościŁatwy

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 180 °C.
  • Łososia pokroić na odpowiednie porcje i umieścić w naczyniu do pieczenia.
  • Skropić sosem sojowym, sokiem z cytryny, oliwą; posypać tartą skórką cytrynową. Lekko posolić i popieprzyć.
  • Piec 10-12 minut.

Sałatka

  • Dymkę pokroić na plasterki, a jabłka w paseczki. Poszatkować sałatę.
  • Przekroić awokado na pół, usunąć pestkę i wyjąć miąższ łyżką.
  • Awokado posiekać na kawałeczki i zmieszać z jabłkiem i sałatą.

Dressing

  • Wymieszać sok z cytryny, oliwę i sól morską, dodać do sałatki.

Łososia podawać z sałatką i gotowanym ryżem.

Wskazówka: Urozmaicimy potrawę, jeżeli cytrynę (sok i skórkę) zastąpimy pomarańczą.