Przejdź do treści głównej
Przepisy

Łosoś pieczony z parmezanem i sałatką z pomidorów

Parmesan is a great, diverse cheese. In this recipe you bake salmon with a lid of grated parmesan and serve it with salad and pasta. A balanced dinner.

Czas gotowania20-30 min
Poziom trudnościŁatwy

Składniki

Przygotowanie

  • Rozgrzać piekarnik do 180 °C.

  • Łososia pokroić na odpowiednie porcje, posolić, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą z oliwek.

  • Zetrzeć parmezan, posypać nim łososia. 

  • Piec około 15 minut.

Sałatka z pomidorów

  • Pomidory pokroić na kawałki, cebulę na cienkie plasterki, ogórka w kostkę.

  • Wymieszać oliwę z oliwek i ocet balsamiczny, lekko posolić i popieprzyć.

  • Dressing dodać do sałatki i ostrożnie wymieszać.

Łososia podawać z sałatką i dowolnym makaronem.