Przejdź do treści głównej
Przepisy

Ossobuco z łososia norweskiego

Czas gotowaniaPonad 60 min.
Poziom trudnościŚredni
Ocena2/5

Składniki

Przygotowanie

  • Z pomidorów świeżych wykrawamy szypułki, sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy na drobną kostkę. Jeżeli bierzemy pomidory z puszki – tylko kroimy, nie dodajemy zalewy.

  • Marchew, cebulę, seler naciowy oraz czosnek kroimy w drobną kostkę. Połowę natki siekamy drobno i mieszamy z warzywami.

  • W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, chwilę smażymy, podlewamy winem i dodajemy przyprawy. Dusimy razem wszystko około 20-30 minut bez pokrywki.

  • Łososia obsmażamy z każdej strony, zalewamy sosem warzywno-pomidorowym i dusimy około 10 minut.

Przed podaniem danie posypujemy natką pietruszki połączoną ze skórką z cytryny.