Przejdź do treści głównej
Przepisy

Smażony łosoś norweski z zielonym groszkiem i musztardą porzeczkową

Propozycja ciekawej sezonowej kompozycji smaków, idealna na wiosnę.

Czas gotowania20-30 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Groszek wrzucamy do gotującej wody z dodatkiem cukru oraz soli na 2-3 minuty. Następnie odcedzamy i zalewamy zimną wodą.

  • Łyżkę groszku odkładamy do dekoracji.

  • Na maśle przesmażamy cebulkę. Dodajemy do niej groszek i całość gładko miksujemy.

  • Dodajemy sok z cytryny i startą skórkę z połowy cytryny.

  • Na patelni rozpuszczamy łyżkę miodu i karmelizujemy na nim porzeczkę. Całość miksujemy i łączymy z musztardą.

  • Łososia dzielimy na porcje, sprawiamy solą, pieprzem i przesmażamy z każdej strony po 2 minuty.

Podajemy z puree z groszku, kleksami z musztardy i śmietany kwaśnej.