Składniki
Przygotowanie
Filet z łososia norweskiego czyścimy z łusek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie kroimy na 4 steki. Skórę nacieramy solą.
Makaron penne gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Suszone pomidory, połówki pomidorków koktajlowych i pokrojoną w cienki plasterki cukinię przesmażamy na patelni.
Rukolę płuczemy i blendujemy z oliwą i orzechami nerkowca, doprawiając solą i pieprzem.
Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami. Całość zalewamy pesto rukolowym.
Łososia norweskiego smażymy na rozgrzanej oliwie po ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na ok. 4 minuty.
Penne rozkładamy na talerzach, posypujemy tartym parmezanem i układamy oprószony pieprzem stek z łososia.