Przejdź do treści głównej
Przepisy

Stek z łososia norweskiego i penne z suszonymi pomidorami, cukinią oraz pesto z rukoli i orzechów nerkowca

Czas gotowania20-30 min
Poziom trudnościŚredni

Składniki

Przygotowanie

  • Filet z łososia norweskiego czyścimy z łusek, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na papierowym ręczniku. Następnie kroimy na 4 steki. Skórę nacieramy solą.

  • Makaron penne gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

  • Suszone pomidory, połówki pomidorków koktajlowych i pokrojoną w cienki plasterki cukinię przesmażamy na patelni.

  • Rukolę płuczemy i blendujemy z oliwą i orzechami nerkowca, doprawiając solą i pieprzem.

  • Ugotowany makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z warzywami. Całość zalewamy pesto rukolowym. 

  • Łososia norweskiego smażymy na rozgrzanej oliwie po ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na ok. 4 minuty.

Penne rozkładamy na talerzach, posypujemy tartym parmezanem i układamy oprószony pieprzem stek z łososia.