Składniki
400gfiletu z łososia norweskiego bez skóry
0.5sztcebula
0.5sztselera
3łyżki stołowekapar
sałaty
2ogórek konserwowy
Sos
4łyżki stołowesos sojowy, lekki
4łyżki stołowebiałego wina
6łyżki stołowesake (wino ryżowe)
2łyżeczkaprzyprawa mirin
Przygotowanie
- Łososia gotować w wodzie przez jedną minutę, po czym natychmiast przełożyć do lodowatej wody i ochłodzić.
- Łososia wyjąć z wody, osuszyć i pokroić na cienkie plastry.
Sos
- Połączyć płynne składniki.
- Drobno posiekać cebulę, selera i pikle; dodać do sosu razem z kaparami.
- Plastry łososia ułożyć na półmisku, polać częścią sosu. Resztę sosu przelać do miseczki, by później użyć jako dip. Udekorować sałatą.
Wskazówka: Mirin można dostać w sklepach z żywnością z całego świata, a sake w sklepach alkoholowych. Jeśli nie uda się dostać tych produktów, można je zastąpić tą samą ilością białego wina.