Przejdź do treści głównej
Przepisy

Tataki z łososia

Łosoś gotowany czy sashimi – a może i jedno, i drugie? Tataki to po japońsku ryba krótko smażona lub gotowana na dużym ogniu, której środek pozostaje surowy.

Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŚredni
Ocena5/5

Składniki

Przygotowanie

  • Łososia gotować w wodzie przez jedną minutę, po czym natychmiast przełożyć do lodowatej wody i ochłodzić.
  • Łososia wyjąć z wody, osuszyć i pokroić na cienkie plastry.

Sos

  • Połączyć płynne składniki.
  • Drobno posiekać cebulę, selera i pikle; dodać do sosu razem z kaparami.
  • Plastry łososia ułożyć na półmisku, polać częścią sosu. Resztę sosu przelać do miseczki, by później użyć jako dip. Udekorować sałatą.

Wskazówka: Mirin można dostać w sklepach z żywnością z całego świata, a sake w sklepach alkoholowych. Jeśli nie uda się dostać tych produktów, można je zastąpić tą samą ilością białego wina.