Zapiekany łosoś norweski z oliwkami, czosnkiem i cytryną
Prezentowane przez nas przepisy to tylko pomysły, inspirowane smakiem kuchni całego świata. Łączy je jedno – łosoś norweski, 175°C oraz 20 minut. Sięgnij po własne ulubione składniki i przygotuj szybki oraz pyszny obiad dla całej rodziny.
Czas gotowania30-40 min
Poziom trudnościŁatwy
Ocena5/5
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.
W wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym układamy filet z łososia. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Oliwki i czosnek siekamy, a następnie mieszamy z sokiem z 2 cytryn.
Całość równomiernie rozprowadzamy na filecie z łososia.
Danie skrapiamy oliwą.
Pieczemy przykryte folią aluminiową przez 20 minut.
Dekorujemy świeżą bazylią.
Serwujemy z ziemniakami lub ulubionym makaronem