Zapiekany łosoś norweski z sosem teriyaki, ziarnami sezamu i kapustą Pak Choi
Prezentowane przez nas przepisy to tylko pomysły, inspirowane smakiem kuchni całego świata. Łączy je jedno – łosoś norweski, 175°C oraz 20 minut. Sięgnij po własne ulubione składniki i przygotuj szybki oraz pyszny obiad dla całej rodziny.
Składniki
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175°C.
Kapustę Pak Choi dokładnie myjemy, dzielimy na małe kawałki. Jeżeli używamy brukselki – dzielimy ją na pojedyncze listki.
Całość mieszamy z połową sosu teriyaki, a następnie umieszczamy w wysmarowanym masłem lub olejem żaroodpornym naczyniu.
Na wierzchu kładziemy filet z łososia norweskiego, dokładnie smarując go pozostałym sosem teriyaki.
Pieczemy przez 15 minut. Na suchej, gorącej patelni delikatnie prażymy ziarna sezamu. Posypujemy nimi łososia i pieczemy całość jeszcze przez 5 minut.
Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym / sojowym