Składniki
Przygotowanie
Marynata
- Wodę zagotować z przyprawami i octem, dodać grube krążki sparzonej cebuli.
- Sprawione śledzie zalać wystudzoną zalewą i odstawić na minimum dobę.
Majonez
- Żółtka utrzeć z musztardą, dodać sok z cytryny i przyprawy.
- Następnie wolnym strumieniem wlewać olej, nie przerywając ubijania.
- Chrzan odcisnąć z soku i dodać do majonezu.
Sałatka z buraków
- Wodę, ocet, porto i przyprawy zagotowujemy i studzimy.
- W zalewie umieścić pokrojone w cienkie paski buraki i odstawić na min. dobę.
- Oliwę połączyć z posiekanym szczypiorkiem, odstawić, aby nabrała smaku szczypiorku.
- Osączone z marynaty śledzie podawać z piklowanymi burakami, majonezem chrzanowym oraz sadzonymi jajkami przepiórczymi. Danie skropić oliwą szczypiorkową.