Przejdź do treści głównej
Przepisy

Śledź norweski z buraczkami i majonezem chrzanowym

Marynowany norweski śledź podany z sałatką z piklowanych buraków, majonezem chrzanowym oraz jajkami przepiórczymi.

Czas gotowania20-30 min
Poziom trudnościŚredni
Ocena5/5

Składniki

Marynata

4filety ze śledzia norweskiego
100mlocet winny
100mlolej roślinny
1.5szklankiwody
kmin rzymski
pieprz
cukru

Majonez

2żółtko
200mlolej roślinny
1łyżka stołowamusztardy
2łyżki stołowechrzan
sól i pieprz
cukru
1sok ze świeżej cytryny

Sałatka z buraków

2burak
200mlwody
100mlczerwonego octu winnego
20mlporto
100mloliwy z oliwek
3łyżki stołowebrązowy cukier
1pęczekświeżego szczypiorku
sól

Przygotowanie

Marynata

  • Wodę zagotować z przyprawami i octem, dodać grube krążki sparzonej cebuli.
  • Sprawione śledzie zalać wystudzoną zalewą i odstawić na minimum dobę.

Majonez

  • Żółtka utrzeć z musztardą, dodać sok z cytryny i przyprawy.
  • Następnie wolnym strumieniem wlewać olej, nie przerywając ubijania.
  • Chrzan odcisnąć z soku i dodać do majonezu.  

Sałatka z buraków

  • Wodę, ocet, porto i przyprawy zagotowujemy i studzimy.
  • W zalewie umieścić pokrojone w cienkie paski buraki i odstawić na min. dobę.
  • Oliwę połączyć z posiekanym szczypiorkiem, odstawić, aby nabrała smaku szczypiorku.
  • Osączone z marynaty śledzie podawać z piklowanymi burakami, majonezem chrzanowym oraz sadzonymi jajkami przepiórczymi. Danie skropić oliwą szczypiorkową.