Składniki
Marynata
4filety ze śledzia norweskiego
100mlocet winny
100mlolej roślinny
1.5szklankiwody
kmin rzymski
pieprz
cukru
Majonez
2żółtko
200mlolej roślinny
1łyżka stołowamusztardy
2łyżki stołowechrzan
sól i pieprz
cukru
1sok ze świeżej cytryny
Sałatka z buraków
2burak
200mlwody
100mlczerwonego octu winnego
20mlporto
100mloliwy z oliwek
3łyżki stołowebrązowy cukier
1pęczekświeżego szczypiorku
sól
Przygotowanie
Marynata
- Wodę zagotować z przyprawami i octem, dodać grube krążki sparzonej cebuli.
- Sprawione śledzie zalać wystudzoną zalewą i odstawić na minimum dobę.
Majonez
- Żółtka utrzeć z musztardą, dodać sok z cytryny i przyprawy.
- Następnie wolnym strumieniem wlewać olej, nie przerywając ubijania.
- Chrzan odcisnąć z soku i dodać do majonezu.
Sałatka z buraków
- Wodę, ocet, porto i przyprawy zagotowujemy i studzimy.
- W zalewie umieścić pokrojone w cienkie paski buraki i odstawić na min. dobę.
- Oliwę połączyć z posiekanym szczypiorkiem, odstawić, aby nabrała smaku szczypiorku.
- Osączone z marynaty śledzie podawać z piklowanymi burakami, majonezem chrzanowym oraz sadzonymi jajkami przepiórczymi. Danie skropić oliwą szczypiorkową.