Cały pieczony halibut z warzywami korzeniowymi
Halibut pieczony w całości jest soczysty i delikatny. To świetny i prosty sposób przygotowania jedzenia dla większej ilości osób. Z ziołami i sezonowymi warzywami korzeniowymi stanowi dobry i zdrowy posiłek.
Składniki
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200
o C.Oczyścić rybę, odciąć głowę i ogon. Odciąć płetwy i ściągnąć skórę.
Rozmieszać wodę z solą i włożyć rybę do zalewy na ok.8 minut. Wyjąć rybę i dobrze ją osuszyć.
Lekko zrumienić halibuta na oleju z masłem i posypać ją pieprzem.
Włożyć halibuta do natłuszczonego żaroodpornego naczynia razem z posiekaną pietruszką.
Posypać halibuta skórką otartą z cytryny i skropić go sokiem z cytryny.
Polać rybę białym winem i upiec w piekarniku, aż będzie gotowa, przez ok.15 minut.
Masło z Sandefjord
Zagotować kremówkę aż zgęstnieje i roztrzepać w niej masło podzielone na małe porcje.
Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, a tuż przed podaniem, zmieszać z posiekaną natką.
Dodatki
Pokroić marchewki, korzeń pietruszki i brukiew w słupki i ugotować na pół twardo w lekko osolonej wodzie.
Podawać halibuta na warzywach, posypanego porem, z masłem z Sandefjord i ugotowanymi ziemniakami.