Przegrzebek
Norweskie przegrzebki są zawsze zbierane ręcznie. Przegrzebek wspaniale prezentuje się zarówno w morzu, jak i na patelni, a przy tym wyróżnia się niezrównanym smakiem i teksturą.
Przegrzebki są bogate w białko, kwasy omega-3, witaminę B12 i cynk.
W Norwegii przegrzebki występują od zewnętrznej części zatoki Oslofjorden aż po okręg Nordland.
Zależnie od miejsca połowów sezon na norweskie przegrzebki może trwać cały rok.
Mięsista i jędrna tekstura przegrzebka jest idealna również dla osób, które dopiero zaczynają się przekonywać do mięczaków. Mięsień pod jego skorupą jest jędrniejszy i bardziej mięsisty niż u ostryg i małż. Często opisuje się go jako delikatny i maślany. Przegrzebki doskonale smakują z aromatycznymi ziołami i przyprawami — można pozwolić sobie również na dodanie sporych ilości czosnku, chili i imbiru. Najpopularniejsze metody przyrządzania przegrzebka to gotowanie na parze i smażenie, ale doświadczeni miłośnicy owoców morza będą również zalecać, by spróbować go na surowo.
Jak kupić
Szukaj logo „Seafood from Norway” (Owoce morza z Norwegii), aby kupić Przegrzebek, lub zapytaj pracodawców przy stanowisku z rybami o norweskie owoce morza.