Przejdź do treści głównej
Owoce morza z Norwegii

Przegrzebek

Norweskie przegrzebki są zawsze zbierane ręcznie. Przegrzebek wspaniale prezentuje się zarówno w morzu, jak i na patelni, a przy tym wyróżnia się niezrównanym smakiem i teksturą.

Informacje żywieniowe

Przegrzebki są bogate w białko, kwasy omega-3, witaminę B12 i cynk.

Zasięg połowu

W Norwegii przegrzebki występują od zewnętrznej części zatoki Oslofjorden aż po okręg Nordland.

Sezon

Zależnie od miejsca połowów sezon na norweskie przegrzebki może trwać cały rok.

Norweski przegrzebek to prawdziwy rarytas. W Norwegii ten ekskluzywny i smaczny mięczak jest zbierany wyłącznie ręcznie przez nurków, dzięki czemu jest to jeden z najbardziej przyjaznych dla środowiska owoców morza na świecie.
 
Ręczne zbieranie przegrzebków nie ma praktycznie żadnego wpływu na życie morskie w okolicy. Może to być wręcz najmniej inwazyjna ekologicznie metoda pozyskiwania owoców morza.

Mięsista i jędrna tekstura przegrzebka jest idealna również dla osób, które dopiero zaczynają się przekonywać do mięczaków. Mięsień pod jego skorupą jest jędrniejszy i bardziej mięsisty niż u ostryg i małż. Często opisuje się go jako delikatny i maślany. Przegrzebki doskonale smakują z aromatycznymi ziołami i przyprawami — można pozwolić sobie również na dodanie sporych ilości czosnku, chili i imbiru. Najpopularniejsze metody przyrządzania przegrzebka to gotowanie na parze i smażenie, ale doświadczeni miłośnicy owoców morza będą również zalecać, by spróbować go na surowo.