Przegrzebki z cytryną i imbirem

Przegrzebki z cytryną i imbirem

Ten przepis zawiera składniki pochodzące z kuchni azjatyckiej, a danie doskonale nadaje się na przystawkę. Potrawa smaczna i szybka w przygotowaniu.

Trudny Średni
Oceń

Składniki

Liczba porcji

Sposób

  • Jeśli używasz świeżych przegrzebek, rozpoczynasz od ich otworzenia i oczyszczenia. Zamrożone przegrzebki włożyć do miski, wstawić do lodówki, żeby odmarzły i potem odciekły na papierowym ręczniku.

  • Każdego przegrzebka  przekroić na dwie równe części.

  • Pokroić cebulę ze szczypiorem na cienkie plasterki, a imbir w paski.

  • Rozgrzać na patelni2/3 oleju z orzeszków ziemnych.

  • Wrzucić przegrzebki i smażyć je na średnim ogniu przez ok. 30 sekund z każdej strony. Wyłożyć je na talerz.

  • Rozgrzać resztę oleju z orzeszków, wrzucić cebulę i podprażyć przez kilka sekund.

  • Dodać sok z cytryny i sherry, zagotować.

  • Rozmieszać z marynowanym imbirem, doprawić solą i pieprzem i ew. odrobiną zalewy z imbiru.

Podawać smażone przegrzebki z młodą cebulką z woka.